Soms heeft u extra hulp en zorg nodig om zelfstandig te kunnen wonen. De gemeente helpt bij het krijgen van de juiste zorg. In een keukentafelgesprek bekijkt u samen wat u nodig heeft. De gemeente besluit welke ondersteuning u krijgt. Dat kan bijvoorbeeld zijn:
- een woonvoorziening, zoals een traplift, tillift of verhuiskostenvergoeding
- een vervoersvoorziening, zoals een scootmobiel, rolstoel of taxivervoer
- hulp bij het huishouden
- begeleiding bij de dagelijkse dingen, zoals hulp bij administratie, opvoeding en contact met andere mensen.
Geld voor zorg in huis komt van de gemeente. De gemeente geeft op twee manieren geld.
- zorg in natura: de gemeente regelt de zorg en betaalt de zorgverlener.
- persoonsgebonden budget (pgb): u krijgt geld waarmee u zelf de zorg inkoopt. U vraagt het pgb aan bij de gemeente. De gemeente besluit of u het geld krijgt.
Bent u 18 jaar of ouder, dan betaalt u een eigen bijdrage voor de kosten van de zorg in huis. Bereken de hoogte van de eigen bijdrage op de website van het CAK.
Zoekt u naar manieren om langer thuis te blijven wonen? Heeft u vragen over de ontwikkeling van uw kind? Heeft u moeite met het vinden van een baan? Gaat het financieel even niet makkelijk? Maakt u zich zorgen om een ander? Speelt er zo veel dat u het even niet meer weet?
Voor al deze en andere vragen over zorg, jeugd, werk en inkomen, kunt u bij ’t Baken terecht. Op deze website vindt u informatie over zorg, opvoeden, wonen, werk, inkomen en meedoen en gegevens van organisaties die u kunnen helpen.
Als u er niet uit komt of u wilt graag iemand spreken, neem dan gerust contact met ons of kom langs.
Samen zorgen we ervoor dat u weer verder kunt!